Karitász beszámoló 2012.

Beszámoló a 2012. évi munkáról – Jézus Szíve Plébánia Karitászcsoport

Már második évünk volt, Istennek legyen hála, hogy nem történt rendkívüli katasztrófa, tragédia környezetünkben, így karitász munkánkat teljes odaadással a rászorulók és krízishelyzetbe került családok megsegítésére fordíthattuk.

Munkánkhoz a testi és lelki erőt folyamatosan fentről kapjuk: rendszeres elsőpénteki találkozásainkon Szabolcs atya elmélkedéseit követően megbeszéljük az elmúlt hónap munkáját és a következő hónap feladatait. Ezek az esték nagyszerű alkalmak közösségünk erősítésére, segítő szeretetünk tökéletesítésére. Egy szép őszi napon pedig Szent Vid-i közös zarándoklatunk után Szabolcs atya vendégszeretetét is élvezhettük Kőszegszerdahelyen.

Örömmel veszünk részt közös városi lelki programokon is, szép számmal jártuk nagyböjtben a stációs szentmiséket és a nagypénteki városi keresztutat, többen részt vettünk május 1-én, az Egyházmegyei zarándoklaton Vasvárra és egyéb rendezvényeken is rendszeresen képviseljük karitász csoportunkat.

4 éve templomunkban nagyböjt egyik pénteki keresztútja karitász keresztút, az adventi hajnali szentmiséken is a várakozás örömével veszünk részt. Két éve alakult rózsafüzér társulatunkban is többen naponta imádkozunk papjainkért és családjainkért. A lelki megújulás szép példája érezhető körünkben és plébániánkon egyaránt. A karitász munkatársak közül többen tevékenyen részt vesznek a templom takarításában és szépítésében, a kórus munkájában és a képviselő testületben. Egyik munkatársunk otthonukban látogat egyedülálló időseket, egy másik munkatárs kórházi önkéntes beteglátogató képzésen vett részt és odaadóan végzi ezt a szép feladatot.

A karitászmunkában, a rászorulók szolgálatában folyamatosan és aktívan dolgoznak önkénteseink, bármilyen feladatra azonnal vannak segítő kezek. 20 éves szeretetszolgálatunkat, önkéntes munkánkat országos elismerésben részesítették a Caritas Hungarica díj kitüntetés átadásával.

  • Január-február hónapban felülvizsgáltuk az EU-s élelmiszersegélyben részesülő családjainkat. 5 családnál javultak a körülmények, vagy elköltöztek, ők kikerültek segélyezési listánkból. Helyükre 5 új család került nyilvántartásunkba munkanélküliség, létminimum közeli jövedelem miatt. Jelenleg 51 család vagy egyedülálló segélyezettünk van.

 

  •  Húsvétkor 61 család kapott a hívek által adományozott „Szegények perselye” elnevezésű akcióban gyűjtött dobozkákból, összesen 405 ezer forintot. Adományainkat mindig személyes látogatással összekötve visszük el a családokhoz, ezzel is jelezve nekik egyházközségünkhöz való tartozásukat.

 

  •  Nagy szeretettel foglalkozunk a gyermekekkel is. Az elsőáldozókat szüleikkel és testvéreikkel agapén láttuk vendégül. 5 napos plébániai hittanos táborban 30 gyermek étkezését biztosítottuk.Szabolcs atyával és ministránsaival 3 napot táboroztunkKőszegen, 4-en vállaltunk konyhai- kísérői- és „pótmamai” szolgálatot, vigyázva épségükre és örömükre. Nekünk is ajándék volt az a 3 nap!

Ministránstábor 2012.2012.ministránstábor 126

 

Ősszel 30 gyermek szülei részére adtunk gyermekenként 5000 forint iskoláztatási támogatást, rászorulást hitoktatókkal és Szabolcs atyával is egyeztetve.

 

  • Az Egyházmegyei Karitásznak köszönhetően augusztusban és novemberben volt jótékonysági vásárunk. Mindkét vásár utolsó napjára ingyenes ruhaosztást hirdettünk rászorulóknak, hajléktalanoknak. Ekkor közel 50 embernek tudtunk segíteni megfelelő ingyenes ruhaneművel. A vásár bevételét rászorulókra fordítottuk, egy személy havi rendszerességgel pénzbeli támogatást is kap.

 

  • EU-s élelmiszersegély is az Egyházmegyei Karitász pályázatának köszönhetően volt, 2 alkalommal 51 család részére vittünk összesen 1.110 liter tejet, 650 kg lisztet, 325 kg száraztésztát, vitaminkészítményeket, kakaóport és kakaós diókrémet. Jó érzés volt látni örömüket a valóban rászorulóknak!

 

  • Nagylelkű híveink bőven hozták adományaikat Szent Márton kosarába: közel 300 kilónyi tartós élelmiszert, sok-sok hasznos és szép ajándékot 220 ezer forint körüli értékben. Az adományokból 64 csomag készült, melyeket még az ünnepek előtt egyházközségünkhöz tartozó többgyermekes családokhoz, egyedül élő emberekhez, illetve plébániánkért egykor sokat tevékenykedő idősekhez személyesen vittünk el, hogy személyes találkozással örömünk teljesebb legyen.

 

  • Eljuttattuk hittanos gyerekeinket karácsonyi műsorukkal a Bogáti Szociális Otthon lakóihoz, akik már 20 éve rendszeresen várják és örülhetnek a Reguly Antal Általános Iskola tanulóinak minden évben.

 

  • A gyerekek hasonló műsorral kedveskedtek plébániánk karitász-karácsonyán is, az időseknek rendezett adventi-karácsonyi teadélutánunkon. Meghívásunkra 60-65 idős hívőnk jött közénk, a Megváltó születésére meghitt hangulatban, elmélkedni prózában, versben és zenével. Utána pedig beszélgetni, szendvics és tea mellett.

Az elmúlt év során is gyakran találkoztunk nehézséggel küzdő embertársunkkal, családdal, igyekeztünk enyhíteni szegénységükön. Amit adtunk, nem sok, de reményt adhatott nekik a reménytelenségben, kevéske örömet a hétköznapokban. Számot adva az elmúlt évről, hálát adunk Istennek, hogy segíthettünk: amit mi is úgy kaptunk, azt továbbadtuk, ám a szegények, a rászorulók öröme a mi örömünk is volt. Adja Isten, hogy mindig legyünk készek a jóra és ne lankadjunk, észrevegyük, ha valaki gondokkal küzd, tudjunk adni, meghallgatni és vigasztalni.

Szombathely, 2013. január 18.

                                                                                        Pék Istvánné

                                                                              karitász csoport vezetője

                           

Pénzügyi számadás:

Nyitó pénzkészlet 2012. január 01-én:           129.280,- Ft

Bevételeink:

Jótékonysági vásárok:                333.410,- Ft

Templomi gyűjtésből:                 193.600,- Ft

Farsangi tombola bevétele:         53.900,- Ft

Adomány:                                        31.205,- Ft

Bevételek összesen:                 612.115,- Ft

 

Kiadásaink:

Természetbeni támogatás:         239.745,- Ft

Pénzbeli támogatás:                     189.000,- Ft

Kiadások összesen:                    428.745,- Ft

2012. záró, 2013. évi nyitó pénzkészlet:          312.650,- Ft

Alapítványunk
Szombathely-Szőlősi Városrész Jézus Szíve Templomért Alapítvány
Adószáma: 18888173-1-18

Köszönjük, hogy adója 1%-ával támogatja célkitűzéseinket!

bővebben...
Miserend
Hétköznap: Hétfő:                 7:30 órakor
                     Kedd-péntek: 18:00 órakor
Szombati előesti mise:     18:00 órakor
Vasárnap és ünnepnap:     8:00 órakor
                                               10:00 órakor

Szentségimádás: január 23., június 28., szeptember 6.