Szertartások

Keresztelés

Minden olyan kisgyermeket örömmel megkeresztelünk, ahol a szülők vagy a nevelőszülők egyike ebbe beleegyezik és ígéretet tesz arra, hogy igyekezni fog a gyermekét a hit titkával megismertetni. A keresztségnek egyéb feltétele nincs.

Ha valaki 7 éves kor után kéri a keresztséget, akkor oktatásban kell részesülnie. A gyermekek esetében ez a hittanórákat jelenti, felnőttek esetében pedig külön oktatást szervez erre a célra a plébánia.

A keresztelő mindig ingyenes. Örömmel várjuk, sőt hívjuk a szülőket, hogy hozzák megkeresztelni a gyermekeiket, nyissuk meg előttük a hit és Isten szeretete megismerésének a kapuját!

Általában a gyermeket a szülők lakóhelyének plébániatemplomában kell megkeresztelni. Azonban, ha megfelelő ok miatt a szülők másutt szeretnék megkereszteltetni a gyermeküket, ezt is megtehetik. Ehhez nincs szükségük külön engedélyre a lakóhely szerinti plébániától.

Esketés

Tájékoztató az esküvőkkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról:

Felkészítő

Plébániánkon a házasságra felkészítő jegyeskurzus két tavaszi szombat délután (15.00-19.00) zajlik, amelyet alapvetően házaspárok koordinálnak és tartanak, megosztva saját tapasztalataikat, meglátásaikat.                Helyszín: Szombathely, Hunyadi u. 55. Szombathely-Szőllősi Jézus Szíve Plébániatemplom alagsori közösségi terme. Bejárat a Hunyadi u. felől. A kurzus időpontjáról idejében küldünk e-mailt. Mindkét alkalmon, minkét félnek részt kell venni. Ha valakinek az időpontok nem megfelelőek, más plébániák által tartott felkészítőt is elfogadunk.

Főpróba

A kurzuson kívül van még egy személyes, végső találkozó az eskető atyával a templomban, ami maga főpróba. Az esküvő előtti hetekben, napokban ajánlott ezt tartani. Erre a negyedórás átbeszélésre csak a vőlegénynek és a mennyasszonynak kell jönni, tehát tanuknak, szülőknek, koszorúslányoknak stb…nem. A főpróba idejének egyeztetése is e-mailen keresztül történik.

Szükséges adatok és dokumentumok

Szükséges adatok: jegyespár neve, vallása, születési helye és éve, állandó lakcíme, mobil száma, e-mail címe, szülők neve, tanuk neve és lakcíme, fél évnél nem régebben kiállított keresztlevél, valamint un. házassági elbocsátó a lakóhelyileg illetékes plébánostól, ha egyik fél sem szombathely-szőllősi városrész lakója. Ha az egyik fél más vallású, vagy kereszteletlen, templomi esküvőre ugyanúgy van lehetőség, de erről személyes egyeztetés szükséges.

Díszítés

A templom méltó díszítését sekrestyésünk szívesen vállalja, vele a párok egyeztessenek, milyen elképzelésük van. Kérésre egyedi díszítésre is van lehetőség, tetszőlegesen kiválasztott dekorossal, de előtte egyeztetést kérünk, hogy méltó és templomba illő díszítés legyen (a művirág nem templomba való). Felhívjuk a kedves párok figyelmét, hogy a díszítés a templomban marad vasárnapig, a többi szertartás idejére.

Egyedi kívánságok

Egyre divatosabb extra ötletek bevonása az esküvők során. Miután megszentelt helyen zajlik a szertartás, ezek megvalósítását a polgári szertartáshoz kötve javasoljuk. Néhány példát említve, amit nem engedélyezünk a templomban vagy közvetlen környékén: virágszirom-szórás, rizsszórás, konfetti-szórás, pénzérme-dobálás, lufi-eregetés, házi kedvencek (kutya, macska) templomi tartózkodása…stb. Ha valakik feltétlenül ragaszkodnak ezek bármelyikéhez a templomi szertartás során, javasoljuk más helyszín kiválasztását. Léteznek olyan kívánságok is, amelyek kivitelezése semmi akadályba nem ütközik. Ilyen például vendégatya esketésre való felkérése, énekes vagy zenész felkérése, bibliai szakaszok kiválasztása, az esküvőre való be- vagy kivonulás módja. Mindezekről, valamint egyéb felmerülő kérdésekről személyesen vagy e-mailben lehet egyeztetni velünk.

Temetés

Az egyház a gyászolók fájdalmán a méltó temetési szertartás elvégzésével kíván segíteni.
A temetkezési vállaltokkal közösen egyeztetjük a család számára is megfelelő időpontokat. Temetés bejelentése a plébánián történik.

A szertatást megelőzően gyászmisét tartunk az elhunyt lelki üdvéért.           A gyászmisén (és minden más szentmisén) szentáldozáshoz járulhat mindaz, aki egy éven belül elvégezte a szentgyónását és súlyos bűn nem terheli a lelkét (súlyos bűnnek számít az egyházi házasság nélküli együttélés is). A hozzátartozók a szentgyónásukat vasárnaponként 7.30 órakor, vagy csütörtökönként (2023. évtől már pénteki napokon) 17-18 óra között tudják elvégezni.

Alapítványunk
Szombathely-Szőlősi Városrész Jézus Szíve Templomért Alapítvány
Adószáma: 18888173-1-18

Köszönjük, hogy adója 1%-ával támogatja célkitűzéseinket!

bővebben...
Miserend
Hétfő, csütörtök:               7:30 órakor
Kedd, szerda, péntek:     18:00 órakor
Szombati előesti mise:    18:00 órakor
Vasárnap és ünnepnap:    8:00 órakor
                                        10:00 órakor

Szentségimádás: január 23., június 28., szeptember 6.